Skip to main content
banner kozijnplaza

Houten kozijnen: de klassieke keuze

Vroeger werden kozijnen vooral gemaakt van hout, maar tegenwoordig vind je kozijnen in allerlei verschillende uitvoeringen en materialen. Desondanks wordt hout nog veel gebruikt en vindt je ze in diverse kwaliteiten. De techniek voor een goede afwerking van houten kozijnen is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch is er voor houten kozijnen meer onderhoud nodig dan bij andere typen kozijnen.

Met hout kunt u klassieke- en retrostijlen creëren. Toch is het belangrijk om de verschillen met andere soorten kozijnen te vergelijken voordat u een keuze maakt.

Waarom kiezen voor houten kozijnen?

Als u overweegt om voor houten kozijnen te kiezen, dan kiest u voor een kozijn met veel stijl en een natuurlijke uitstraling. Houten kozijnen kunnen volledig worden aangepast aan de wensen van de klant. Hout is bovendien gemakkelijk te verven en te onderhouden en de maten zijn makkelijk aan te passen en reparaties zijn eenvoudig uit te voeren.

Tegenwoordig wordt hout zo verwerkt dat het onderhoud eenvoudiger en minder zwaar is dan voorheen. Verder biedt hout goede isolatie en in de meeste gevallen zelfs betere isolatie dan aluminium en kunststof kozijnen.

Voordelen houten kozijnen:

 • Duurzaam: Hout is een duurzaam materiaal en heeft een lange levensduur. Op de lange termijn is dit een goede investering.
 • Milieuvriendelijk: Het productieproces van houten kozijnen is minder belastend voor het milieu dan dat van kunststof of aluminium kozijnen.
 • Unieke uitstraling: Elk stuk hout is uniek. Houten kozijnen hebben een unieke uitstraling die niet geëvenaard kan worden door andere materialen.
 • Goede geluidsisolatie: Houten kozijnen bieden goede geluidsisolatie. Daardoor zijn ze ideaal voor huizen die dichtbij drukke wegen of steden liggen.
 • Brandveiligheid: Hout is van nature brandvertragend. Dit kan helpen om de verspreiding van vuur te vertragen.
 • Verhoogde woningwaarde: Houten kozijnen worden gezien als een hoogwaardig en duurzaam product met een mooie uitstraling. Daardoor kunnen ze de waarde van uw huis verhogen.

Nadelen houten kozijnen:

Voor veel mensen kleven er nog steeds nadelen aan houten kozijnen, vaak gerelateerd aan boskap en onderhoud. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende soorten kozijnhout en om te onderzoeken of het gebruikte hardhout een FSC-keurmerk heeft. Bedrijven die bij dit keurmerk zijn aangesloten, bieden een houtsoort aan die goed gecontroleerd wordt en garanderen dat het hout uit een gebied komt waar herbeplanting plaatsvindt, om ervoor te zorgen dat de bossen niet zomaar verdwijnen.

Door bepaalde technieken te gebruiken bij het zagen en door een goede eindbehandeling te geven aan het hout, wordt voorkomen dat het hout kromtrekt en blijft het hout duurzaam. Het is dan ook niet zo gek dat hout nog steeds een van de meest gebruikte materialen is in verschillende soorten kozijnen.

Een afbeelding van houten kozijnen met een natuurlijke houtnerf en een witte kleur.

Wat is het beste hout voor kozijnen?

Hout is er in allerlei soorten en sterktes, onderverdeeld in verschillende klassen. Hardhout, zoals Meranti, is een sterke houtsoort en wordt vaak gebruikt voor houten kozijnen. Er werd vroeger vaak bezwaar gemaakt tegen het gebruik van hardhout vanwege boskapping, maar tegenwoordig vind je veel hardhouten kozijnen met een keurmerk dat garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Hoewel hardhout een prima materiaal is voor kozijnen, zijn er ook zachte houtsoorten die geschikt zijn voor kozijnen. Echter hebben zachte houtsoorten, zelfs na een goede bewerking, een kortere levensduur. Kozijnen van klasse 1 hardhout gaan langer dan 25 jaar mee, terwijl kozijnen van zachte houtsoorten slechts 10-15 jaar meegaan bij goed onderhoud.

Welke soorten hout zijn er:

 1. Hardhout:
  Hardhout is een term die wordt gebruikt om verschillende soorten duurzame, sterke houtsoorten te beschrijven die geschikt zijn voor verschillende toepassingen, waaronder kozijnen. Deze houtsoorten hebben over het algemeen een hogere dichtheid en hardheid dan zachtere houtsoorten, wat hen geschikt maakt voor gebruik in constructies die bestand moeten zijn tegen zware belastingen en slijtage.Enkele van de meest voorkomende hardhoutsoorten die worden gebruikt voor kozijnen zijn Meranti, Afzelia, Teak, Iroko, Eiken en Mahonie. Elk van deze soorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en esthetische kenmerken, en wordt vaak gekozen op basis van het beoogde gebruik en de gewenste uitstraling.
 2. Grenenhout:
  Grenenhout is een veelgebruikt materiaal voor kozijnen vanwege zijn aantrekkelijke eigenschappen. Het is relatief goedkoop in vergelijking met andere houtsoorten en heeft een mooie, natuurlijke uitstraling die goed past bij veel verschillende soorten huizen en bouwstijlen.Grenenhout is ook een duurzaam materiaal, mits het goed wordt behandeld en onderhouden. Het is belangrijk om grenenhouten kozijnen regelmatig te behandelen met een geschikte afwerking om ze te beschermen tegen vocht en houtrot. Als dit niet wordt gedaan, kan het hout na verloop van tijd gaan rotten en kunnen de kozijnen hun stabiliteit en functionaliteit verliezen.Een van de nadelen van grenenhouten kozijnen is dat ze van nature relatief zacht zijn in vergelijking met sommige andere houtsoorten. Dit betekent dat ze gevoeliger zijn voor krassen, deuken en andere beschadigingen. Om deze reden worden grenenhouten kozijnen vaak gebruikt in situaties waarin ze niet veel worden blootgesteld aan slijtage, zoals bijvoorbeeld binnenshuis.
 3. Vurenhout:
  Vurenhout is een veelgebruikt materiaal voor kozijnen vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het hout is afkomstig van de fijnspar en heeft een lichte kleur met een gelijkmatige structuur.Vurenhout is relatief zacht en kan daardoor gemakkelijk worden bewerkt en geschuurd. Dit maakt het een aantrekkelijk materiaal voor kozijnen, omdat het gemakkelijk op maat kan worden gemaakt en afgewerkt. Ook is vurenhout goed te verven, beitsen of lakken in de gewenste kleur en afwerking.Vurenhout is ehter minder duurzaam dan bijvoorbeeld hardhout. Het hout is gevoeliger voor vocht en kan daardoor sneller kromtrekken en verkleuren. Hierdoor kan het nodig zijn om vurenhouten kozijnen vaker te onderhouden en te vervangen dan kozijnen van hardhout.Toch kan vurenhout met de juiste behandeling een goede keuze zijn voor kozijnen. Door het hout goed te impregneren en te voorzien van een goede afwerking kan de levensduur van de kozijnen worden verlengd. Het is mogelijk om vurenhout te combineren met andere materialen, zoals aluminium of kunststof. Dit kan de duurzaamheid en isolatiewaarde van de kozijnen verbeteren.

Houten kozijnen onderhouden en schoonmaken

Het onderhouden en schoonmaken van houten kozijnen is belangrijk om de levensduur van het hout te verlengen. Hier zijn enkele tips om ze er goed uit te laten zien:

 • Maak de kozijnen regelmatig schoon met een zachte borstel en lauw water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.
 • Controleer de kozijnen op beschadigingen, zoals barsten of houtrot. Repareer deze zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.
 • Breng een beschermende coating aan om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en vocht. Kies een geschikt product voor het type hout en volg de instructies van de fabrikant.
 • Controleer regelmatig de kitranden rond de kozijnen en vervang deze indien nodig.
 • Houd de kozijnen vrij van bladeren en vuil om verstopping van de afvoeropeningen te voorkomen.
 • Laat de kozijnen periodiek inspecteren door een professional om mogelijke problemen tijdig te ontdekken en aan te pakken.

Vind de beste prijs voor houten kozijnen in uw regio

Bij Kozijnplaza helpen we u graag om in contact te komen met de beste kozijnleveranciers in uw regio. U kunt via ons formulier eenvoudig gratis en vrijblijvende offertes aanvragen bij zes geselecteerde bedrijven. Deze bedrijven leveren hoogwaardige kozijnen tegen de beste prijs. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor uw houten kozijnen. Zorg ervoor dat u het formulier zo volledig mogelijk invult. Uw leverancier helpt u graag bij het kiezen van de juiste kozijnen.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X