Skip to main content
banner kozijnplaza

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn momenteel erg populair en worden vaak verkocht vanwege hun voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals de gunstige prijs en het gemakkelijke onderhoud. Deze kozijnen worden meestal gemaakt van PVC, een materiaal dat in verschillende sectoren wordt gebruikt als vervanging voor hout of steenproducten. PVC is gemakkelijk te bewerken en zeer goedkoop in vergelijking met andere materialen. Het staat echter nog steeds ten onrechte bekend als niet milieuvriendelijk, maar dit is zeker ten onrechte in de tijd waar we nu in leven.

Milieuvriendelijke PVC-kozijnen: een duurzame oplossing

Tegenwoordig zijn kunststof kozijnen een duurzame keuze omdat onderzoeken en studies hebben uitgewezen dat PVC geen ziekteveroorzaker is. Mogelijke schadelijke stoffen zijn al verbrand voordat ze de oven uitkomen, dankzij hogere temperaturen en verbeterde afvalovens. Dit betekent dat u met deze kozijnen geen milieuonvriendelijk product in huis haalt. Zelfs de goedkopere soorten kozijnen van PVC zijn van hoge kwaliteit en milieuvriendelijk. PVC kan worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe kozijnen. In combinatie met het juiste glaswerk hebben deze kozijnen een hoge isolatiewaarde, waardoor er minder gas wordt verbruikt en er dus minder CO2-uitstoot is.

kunststof-kozijnen

De voordelen van kunststof kozijnen

Als u voor kunststof kozijnen kiest, kiest u voor een makkelijk te onderhouden kozijn voor een zeer gunstige prijs. Afhankelijk van het soort glas dat u in het kozijn laat plaatsen en de afwerking van het kozijn, kunt u veel geld besparen ten opzichte van houten of aluminium kozijnen. PVC is vuilwerend en trekt geen stof of vuil aan. Met een goede schoonmaakbeurt kunt u uw kozijnen eenvoudig schoonhouden, en u hoeft ze niet zoals hout opnieuw te verven. Kunststof kozijnen verkleuren niet, zijn krasbestendig en kunnen in veel verschillende patronen en kleuren worden geleverd. U kunt zelfs kiezen voor een houtachtige uitstraling die niet van echt te onderscheiden is. Kunststof kozijnen zijn op maat leverbaar en eenvoudig te monteren.

De beste keuze: extra voordelen op een rij

 • Isolerend en energie besparend door minder warmteverlies en minder CO2-uitstoot.
 • Lange levensduur en duurzaam, omdat ze niet roesten, rotten of corroderen.
 • Geluidsdicht en houden geluidsoverlast van buitenaf tegen
 • Veiliger dan houten kozijnen, omdat ze moeilijker te forceren zijn
 • Milieuvriendelijk omdat ze gerecycled kunnen worden.

De nadelen van kunststof kozijnen: zijn ze het waard?

Hoewel kunststof kozijnen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden voordat u een beslissing neemt:

 • Niet geschikt voor monumentale panden: als u in een monumentaal pand woont, kan het zijn dat deze kozijnen niet zijn toegestaan vanwege hun moderne uitstraling en afwijkende karakteristieken.
 • Minder veelzijdig: PVC kozijnen zijn minder veelzijdig dan houten kozijnen als het gaat om afwerking en afmetingen. Dit kan een probleem zijn als u op zoek bent naar specifieke afmetingen of stijlen.
 • Minder authentieke uitstraling: voor sommige mensen kan de uitstraling van PVC kozijnen minder authentiek aanvoelen dan die van houten kozijnen.
 • Minder goed recyclebaar: in vergelijking met houten kozijnen zijn kunststof kozijnen minder goed recyclebaar. Dit betekent dat er meer afval ontstaat bij de productie en het einde van de levensduur van de kozijnen.
 • Minder geschikt voor grote oppervlaktes: PVC kozijnen zijn minder geschikt voor grote oppervlaktes omdat ze kunnen uitzetten en krimpen onder invloed van temperatuurverschillen, waardoor er kieren kunnen ontstaan.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen van kunststof kozijnen voordat u een beslissing neemt. Zo kunt u bepalen welk type kozijn het beste past bij uw specifieke wensen en behoeften.

Duurzaamheid en veiligheid met onderhoudsarme kozijnen

Met kunststof kunt u ongeveer 50 jaar zorgeloos genieten van uw kozijnen. Hierdoor ligt de levensduur dan ook erg hoog tegenover houten kozijnen, mits deze goed onderhouden worden. Met weinig onderhoud en een lange levensduur biedt kunststof verder een goede isolatie. Zo bespaart u niet alleen op uw kozijnen maar ook op uw energiekosten. Wie wil dit nou niet!

Hiernaast zijn kunststof kozijnen tegenwoordig brandwerend en hierdoor erg veilig. Verder kunt u uw kozijnen voorzien van inbraakwerende sloten of kiezen voor een Politiekeurmerk Veilig Wonen met bijbehorende sloten en materialen. Laat uw nieuwe kozijnen dan ook voorzien van een certificaat voor veiligheid. Hiermee kunt u besparen op de poliskosten van uw inboedelverzekering.

Ontdek de verschillende soorten kunststof kozijnen

Er zijn verschillende type kunststof kozijnen beschikbaar, waaronder:

 • PVC kozijnen: Deze zijn gemaakt van polyvinylchloride en zijn de meest populaire en verkochte kunststof kozijnen.
 • Aluplast kozijnen: Deze kozijnen zijn gemaakt van PVC met een aluminium bekleding, wat zorgt voor extra stevigheid en isolatie.
 • Kozijnen van gerecycled materiaal: Dit zijn kozijnen gemaakt van gerecycled kunststof, wat zorgt voor een duurzame oplossing.
 • Composiet kozijnen: Deze kozijnen zijn gemaakt van een combinatie van verschillende materialen, zoals kunststof en houtvezels, en hebben hierdoor een natuurlijke uitstraling.

De beste prijzen voor uw kozijnen

Bij Kozijnplaza helpen we u graag bij het vinden van de beste kozijnleveranciers bij u in de buurt. Met behulp van ons formulier kunt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen en kiezen voor de beste prijs. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt.

Zorg ervoor dat u het formulier zo nauwkeurig mogelijk invult. Zo kan uw leverancier u makkelijk helpen bij het kiezen van de juiste kozijnen voor uw woning.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X