Skip to main content
informatie

Vergunning kunststof kozijnen: alles wat u moet weten

Bent u van plan om kunststof kozijnen te laten plaatsen? Dan is het belangrijk om te weten of hiervoor een vergunning nodig is. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en leggen we uit wanneer u wel of niet een omgevingsvergunning nodig hebt.

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. In sommige gevallen is een vergunning vereist. Hieronder bespreken we de belangrijkste situaties waarin een vergunning noodzakelijk is:

  1. Monumentaal pand: Als u in een monumentaal pand woont, kan het zijn dat u een vergunning moet aanvragen voordat u kunststof kozijnen mag laten plaatsen. Dit heeft te maken met de bescherming van het historische karakter van het pand.
  2. Beschermd stadsgezicht: Woont u in een gebied dat als beschermd stadsgezicht is aangewezen, dan kan het zijn dat er specifieke regels gelden voor het plaatsen van (kunststof) kozijnen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat u een vergunning moet aanvragen.
  3. Overige situaties: In sommige gevallen kan het zijn dat je om andere redenen een vergunning nodig hebt. Bijvoorbeeld als er specifieke regels gelden in uw gemeente of als u kozijnen wilt plaatsen aan de voorgevel van uw woning. Het is altijd verstandig om dit na te gaan bij uw gemeente.
Vergunning voor kunststof kozijnen

Vergunningsvrije situaties

Gelukkig geldt voor veel situaties dat er geen vergunning nodig is. Dit maakt het proces een stuk eenvoudiger. Hieronder bespreken we enkele vergunningsvrije situaties.

Achtergevel

In de meeste gevallen is het vervangen van kozijnen aan de achtergevel vergunningsvrij. Dit geldt voornamelijk als het gaat om reguliere onderhoudswerkzaamheden, zoals het vervangen van versleten kozijnen.

Niet-zichtbare zijgevel

Als de zijgevel niet zichtbaar is vanaf openbaar terrein, is het vaak mogelijk om dit zonder vergunning te doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor gevels die grenzen aan een binnenplaats of tuin.

Controleer hier of u een vergunning nodig hebt voor u werkzaamheden: https://omgevingswet.overheid.nl/checken

Geen vergunning aangevraagd kozijnen?

Het komt helaas regelmatig voor dat mensen nieuwe kozijnen plaatsen zonder de vereiste vergunning. In sommige gevallen weet men niet eens dat er een vergunning nodig is. Soms denkt men er zelfs mee weg te kunnen komen en is het enkel eigengemak.

Als omwonende kunt u nagaan of er een vergunning is verstrekt via uw gemeente. U kunt namelijk vragen om de benodigde stukken van het gemeentearchief in te zien. Maak hiervoor een afspraak bij uw eigen gemeente. Met de juiste adresgegevens en benodigde informatie zou men u verder moeten kunnen helpen.

Welke stappen kunt u nemen?

Hebben uw buren zonder vergunning aanpassingen gedaan zonder omgevingsvergunning? Dan kunt u dit het beste aangeven bij de gemeente en de situatie goed uitleggen. De gemeente zal dit dan moeten oplossen met de betreffende partij en hier op moeten handhaven.

De gemeente zal controleren of de bouwwerkzaamheden voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het kan zomaar zijn dat de bouw activiteiten direct gestaakt dienen te worden. In een erger geval kan er zelfs een boete worden opgelegd en/of zal alles in originele staat moeten worden teruggebracht.

Doe altijd eerst een vergunningscheck via het omgevingsloket. Via deze check kunt u zien of er een vergunning nodig is voor uw werkzaamheden. Ook als omwonende kunt u op deze manier achterhalen of een omgevingsvergunning verplicht is.

vergunning-aanvragen-kozijnen

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Indien u toch een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van kozijnen, dan is het belangrijk om te weten hoe u deze kunt aanvragen. Het proces kan per gemeente verschillen, maar over het algemeen kunt u volgende stappen doorlopen:

  1. Neem contact op met uw gemeente en informeer naar de specifieke vereisten voor het aanvragen van een vergunning voor kunststof kozijnen.
  2. Vul het benodigde aanvraagformulier in en verzamel alle benodigde documentatie, zoals bouwtekeningen en specificaties van de (kunststof) kozijnen.
  3. Dien de vergunningsaanvraag in bij uw gemeente en betaal eventuele kosten die hieraan verbonden zijn.
  4. Wacht op goedkeuring (of afwijzing) van uw aanvraag. Dit proces kan enige tijd duren, dus wees geduldig.

In veel gevallen heeft u geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van kunststof kozijnen. Echter, in sommige situaties zoals bij monumentale panden of in beschermd stadsgezicht, kan een vergunning wel vereist zijn.

Twijfelt u nog steeds? Kijk dan op de website van de rijksoverheid. Hier vindt u meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Veel gestelde vragen

Heb je een vergunning nodig voor nieuwe ramen?

Voor het uitvoeren van normaal onderhoudswerk heb je volgens de Rijksoverheid geen vergunning nodig. Dit omvat o.a. het vervangen van gevelplaten, goten en kozijnen, evenals het schilderen van kozijnen. Woont u in een monumentaal pand, dan gelden er andere regels en is een vergunning in de meeste gevallen vereist.

Heb ik een vergunning nodig voor een nieuwe voordeur?

Normaal gesproken is het niet nodig om een vergunning aan te vragen voor een nieuwe voordeur. Echter, gaat het om een karakteristiek gebouw of monumentaal pand, is het raadzaam om de regelgeving van uw eigen gemeente te raadplegen. In deze gevallen is een vergunning vrijwel altijd nodig.

Kunnen buren een bouwvergunning tegenhouden?

U kunt u uw buren informeren over uw bezwaren tegen de bouwplannen. Indien een omgevingsvergunning reeds is verleend, heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken of in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Wat als gemeente vergunning weigert?

Wanneer u geen omgevingsvergunning krijgt heeft u de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Het is belangrijk om dit binnen 6 weken na ontvangst van de afwijzing te doen. Op deze manier kunt u uw standpunt kenbaar maken en eventueel zorgen voor een heroverweging van de beslissing.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X