Skip to main content

t

banner kozijnplaza

Soorten kozijnen: eigenschappen en voordelen.

Welke soorten kozijnen zijn er precies? Als u ervoor kiest om nieuwe kozijnen te plaatsen moet u een goede afweging maken voor welk kozijn u kiest.

De keuze voor een bepaald type kozijn hangt natuurlijk af van uw persoonlijke voorkeur, budget en de stijl van uw woning. De meest voorkomende kozijnen zijn houten, kunststof, stalen en aluminium kozijnen. Hieronder leest u meer over de eigenschappen en voordelen van verschillende soorten kozijnen.

Direct offerte aanvragen
soorten-kozijnen

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en esthetische uitstraling. Hardhout, zoals meranti, is een veelvoorkomende houtsoort voor de productie van kozijnen. Echter, er zijn ook andere houtsoorten zoals afzelia en merbau (duurzaamheidsklasse 1 of 2) die van nature bestand zijn tegen weersinvloeden en daardoor niet geschilderd hoeven te worden.

Aan de andere kant zijn houtsoorten zoals lariks of grenen (duurzaamheidsklasse 4 of 5) gevoeliger voor weersomstandigheden en dienen ze geschilderd te worden om de levensduur te verlengen. Het is belangrijk om deze kozijnen regelmatig te controleren op houtrot en ze ongeveer eens in de 8-10 jaar volledig over te schilderen.

Er zijn nog meer houtsoorten die gebruikt worden voor het maken van kozijnen, zoals vuren, robinia en sapupira. Als je kiest voor duurzaam hout, kies dan voor een houtsoort met het FSC-keurmerk, het Keurhout-logo en/of het KOMO-keurmerk. Dit garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en dat het voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Enkele kenmerken van houten kozijnen zijn:

 • meer onderhoud nodig dan bij metalen of kunststof kozijnen
 • voldoende isolerend vanuit zichzelf
 • klassieke uitstraling
 • reparatie mogelijk
 • makkelijk zelf te schilderen/verduurzamen
 • gemakkelijk om iets aan te bevestigen

Houten kozijnen: duurzaam en gemakkelijk te repareren

De laatste jaren wordt er weer veel gebruik gemaakt van houten kozijnen. Dit komt doordat hout goed te repareren is bij bijvoorbeeld stormschade en niet gelijk vervangen dient te worden.

Houten kozijnen hebben een keer in de tien jaar een onderhoudsbeurt nodig. Als ze deze onderhoudsbeurten tijdig krijgen en er gebruik wordt gemaakt van kwalitatief goede verf gaan houten kozijnen ongeveer 50 jaar mee. Hierdoor kunnen slechte delen indien nodig vernieuwd worden. Tevens kunnen ze in elke gewenste kleur geschilderd worden.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn de meest duurzame kozijnen en hebben een moderne uitstraling. Dit soort kozijnen zijn sterk, licht en onderhoudsarm. Tevens zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en stijlen en zijn zeer geschikt voor grote raampartijen. Een nadeel van aluminium kozijnen is dat ze relatief duur zijn in aanschaf.

Enkele kenmerken van aluminium kozijnen zijn:

 • duurzaam
 • licht
 • maatvast
 • hoge warmte- en geluidsisolatie
 • leverbaar in elke gewenste kleur

Kies uw stijl: Kleurrijke aluminium kozijnen in elke smaak

Aluminium kozijnen zijn met name geschikt voor grote raamoppervlakken vanwege hun stevigheid en slanke ontwerp. Ondanks hun duurzame karakter zijn aluminium kozijnen bij veel mensen nog relatief onbekend.

Het materiaal is echter zeer geschikt voor kozijnen vanwege de eigenschap dat het niet elektrostatisch is en daardoor geen stof en vuil aantrekt. Na enkele jaren kan een aluminium kozijn geconserveerd en gereinigd worden, waardoor het beschermd wordt tegen corrosie en vuilafstotend wordt gemaakt.

Net als bij hout en kunststof zijn aluminium kozijnen in veel kleuren leverbaar, zodat u altijd een kleur kunt kiezen die past bij uw persoonlijke stijl.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn gemaakt van PVC of een ander kunststof materiaal. Ze zijn onderhoudsarm en hebben een lange levensduur van wel 50 jaar. Het is niet nodig om ze te schilderen of te behandelen met andere producten. Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen worden afgestemd op de stijl van de woning.

Enkele kenmerken van kunststof kozijnen zijn:

 • weinig tot geen onderhoud nodig
 • uitstekend isolerend vermogen
 • moderne uitstraling
 • reparatie is beperkt mogelijk
 • lastiger zelf te repareren of te verven
 • lastiger om iets aan te bevestigen dan bij houten kozijnen

Geef uw woning een unieke uitstraling met stijlvolle kunststof kozijnen

De populariteit van kunststof kozijnen is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit komt doordat ze weinig onderhoud vereisen en een goede isolatie bieden, wat zorgt voor een besparing op de energiekosten.

Kunststof kozijnen hebben verder een lange levensduur en zijn daarom een duurzame keuze. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, zodat ze passen bij elke woning.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen worden gemaakt van hoogwaardig staal en hebben een robuuste uitstraling. Ze zijn duurzaam en hebben een lange levensduur van wel 50 jaar. Het is niet nodig om ze te schilderen of te behandelen met andere producten. Stalen kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kunnen worden afgestemd op de architectuur van de woning.

Enkele voordelen van stalen kozijnen zijn:

 • Robuuste uitstraling
 • Duurzaam en lange levensduur
 • Weinig tot geen onderhoud nodig
 • Goede isolatie
 • Makkelijker zelf te repareren dan kunststof kozijnen
 • Makkelijker om iets aan te bevestigen dan bij kunststof kozijnen

Stalen kozijnen bieden een tijdloze uitstraling en zijn geschikt voor zowel moderne als klassieke woningen. De mogelijkheid tot reparatie en het gemak van bevestiging maken stalen kozijnen een praktische keuze.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X