Skip to main content
banner kozijnplaza

Aluminium kozijnen: de ideale oplossing voor uw woning

Bent u op zoek naar kozijnen die duurzaam, stevig en stijlvol zijn voor uw woning? Dan zijn aluminium kozijnen de ideale keuze. Dit lichtgewicht materiaal is zeer sterk en bestendig tegen weersinvloeden, waardoor het perfect is voor binnen- en buitengebruik. Naast een lange levensduur en minimale onderhoudskosten bieden deze kozijnen uitstekende isolerende eigenschappen. Bovendien zijn er diverse kleuren en stijlen beschikbaar, waardoor u altijd iets kunt vinden dat past bij de uitstraling van uw woning.

Door te kiezen voor aluminium kozijnen investeert u in kwaliteit en duurzaamheid. Bekijk de mogelijkheden van deze kozijnen en ontdek hoe ze bijdragen aan de uitstraling en energiezuinigheid van uw woning.

Aluminium-kozijnen-Moderne-woonkamer-voorzien-van-grote-ramen

Aluminium kozijnen: voor- en nadelen

Aluminium kozijnen zijn een populaire keuze bij het bouwen of renoveren van een woning. Ze bieden een slanke, moderne uitstraling en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Naast het esthetische aspect, zijn er nog meer voordelen verbonden aan het gebruik van aluminium. Tegelijkertijd zijn er ook enkele nadelen waar men rekening mee moet houden.

Eenvoudig in onderhoud

Het onderhoud van aluminium kozijnen is zeer eenvoudig. Een schilderbehandeling is niet nodig en zijn deze soort kozijnen gemakkelijk schoon te maken. Bovendien trekt aluminium geen vuil aan, waardoor grondige schoonmaak niet vaak nodig is. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten en besparing in tijd. Aluminium kozijnen zijn afgewerkt met een weer- en windbestendige laag primer, verf en lak, waardoor ze hun glans en kwaliteit behouden. Een goede keus als je op zoek bent naar gemakkelijk en duurzaam onderhoud voor je woning.

Milieuvriendelijk kozijn

Aluminium kozijnen zijn minder schadelijk voor het milieu in vergelijking met bijvoorbeeld kunststof kozijnen. Aluminium is 100% recyclebaar en kan eenvoudig hergebruikt worden. Met deze kozijnen heeft u dan ook niet alleen een degelijk en elegant kozijn, maar kiest u ook nog eens voor een milieuvriendelijke oplossing.

Licht van gewicht en sterk

De robuustheid van aluminium kozijnen is een belangrijk pluspunt. Dit materiaal is niet alleen licht in gewicht, maar ook zeer sterk en bestand tegen krassen en vervorming. Bovendien zijn deze kozijnen bestand tegen weersinvloeden en UV-straling. Aluminium krijgt tijdens de productie een extra beschermende laag en kan voorzien worden van een extra coating. Hierdoor zijn deze kozijnen ook geschikt voor woningen dichtbij zee.

Goede isolatiewaarden

Aluminium heeft goede isolatiewaarden, wat wordt uitgedrukt in de U-waarde. Deze waarde bepaalt de mate waarin warmte of kou wordt doorgelaten. Een lagere U-waarde duidt op een betere isolatie. Hierdoor gaat er minder warmte verloren via de ramen. Dit resulteert in een besparing op de energiefacturen gedurende de levensduur van de kozijnen. Hoewel aluminium kozijnen beter isoleren dan houten kozijnen, presteren ze wel slechter dan kunststof op dit gebied. Een lage U-waarde is daarom essentieel bij de keuze voor aluminium om optimaal te profiteren van de isolerende eigenschappen.

Wat zijn de nadelen van aluminium kozijnen?

Bij het overwegen van aluminium kozijnen is het belangrijk om ook de mogelijke nadelen in overweging te nemen. Ondanks de vele voordelen van dit product, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden.

Hogere aanschafkosten

Aluminium kozijnen hebben veel voordelen ten opzichte van houten en kunststof kozijnen, maar er is één nadeel dat meteen opvalt: de hogere aanschafprijs. Deze ligt zo’n 15 tot 25 procent hoger dan bij de andere materialen. Het aanvragen van een kozijnen offerte kan helpen de prijs te drukken.

Overschilderen lastig

Een ander nadeel van aluminium kozijnen is dat het erg lastig is om ze over te schilderen. Dit komt doordat verf niet goed hecht aan het materiaal. Het is belangrijk om goed na te denken over de kleur die je kiest. De gekozen kleur zal waarschijnlijk de kleur zijn die je voor de rest van de levensduur van de kozijnen zult behouden. Een voordeel hiervan is dat je de kozijnen nooit meer hoeft te verven.

Beperkingen in materiaalgebruik

Aluminium kozijnen hebben enkele beperkingen als het gaat om de materialen waarmee ze in aanraking mogen komen. In principe mogen ze niet in direct contact staan met andere metalen, zoals koper, lood en staal. Dit kan leiden tot corrosie en roest. Roestvrij staal is echter wel veilig. Om verkleuring te voorkomen is het van belang dat aluminium kozijnen niet in aanraking komen met hout, cementachtige stoffen en kalk. Gelukkig is de oplossing hiervoor simpel: het plaatsen van beschermingslagen.

Hoe onderhoud je aluminium kozijnen?

Afhankelijk van uw woonsituatie is het raadzaam om uw aluminium raamprofielen twee tot vier keer per jaar te reinigen. Voor het reinigen van de profielen kunt u het beste lauw water en een pH-neutraal schoonmaakmiddel gebruiken om beschadiging te voorkomen. Vermijd schurende of bijtende producten en schuursponzen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

Er zijn ook speciale schoonmaakproducten beschikbaar voor aluminium kozijnen, zoals de Belisol shampoo en conditioner. Deze middelen zijn geschikt zijn voor zowel aluminium als kunststof kozijnen. De shampoo is geschikt voor regelmatig gebruik en de conditioner is ontworpen om doffe of verweerde lakken te reinigen en te vernieuwen. Het beschermt de kozijnen bovendien tegen verwering en herstelt de intensiteit van de originele kleur.

Om het beste resultaat te behalen, is het van belang om elke zes maanden aandacht te besteden aan de schuifbare delen van uw kozijnen en de openingen vrij te maken voor waterafvoer. Het regelmatig reinigen is voldoende om de kozijnen vrij te houden van aanslag en strepen en om de tijdloze uitstraling van uw kozijnen te behouden.

Wat kosten aluminium kozijnen?

Aluminium kozijnen zijn over het algemeen duurder dan kunststof kozijnen, maar bieden ze wel enige voordelen. Zo zijn aluminium kozijnen sterk, duurzaam en licht van gewicht. Daarom raken ze minder snel beschadigd en hebben ze een lange levensduur. Daarnaast zijn aluminium kozijnen verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Hierdoor passen ze bij elk type woning.

Bij het kopen van nieuwe kozijnen is het verder belangrijk om goed op prijzen te letten. Gelukkig kunt u bij Kozijnplaza gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij 6 goedgekeurde bedrijven die aluminium kozijnen leveren voor de beste prijs. Op deze manier kunt u verschillende aanbieders vergelijken en er zeker van zijn dat u niet te veel betaalt voor uw nieuwe kozijnen.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X