Skip to main content
banner kozijnplaza

Keurmerk kozijnen: zo maakt u de juiste keuze

Als u op zoek bent naar nieuwe kozijnen, dan wilt u natuurlijk kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Maar hoe weet u zeker dat u producten van goede kwaliteit koopt? Gelukkig zijn er keurmerken voor kozijnen die aangeven dat materialen voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Een keurmerk geeft aan dat het kozijn is getest en goedgekeurd op basis van bepaalde criteria. Maar welke keurmerken zijn er eigenlijk, en waar moet u op letten bij het kiezen van kozijnen met een keurmerk?

Op deze pagina vindt u alle informatie over keurmerk kozijnen. Zo kunt u de juiste keuze maken bij de aanschaf van uw nieuwe raam- en deurkozijnen.

Waarom zijn keurmerken belangrijk?

Kwaliteit en duurzaamheid:

Kozijnen met keurmerken garanderen een hoge mate van kwaliteit en duurzaamheid. Ze zijn getest op verschillende aspecten zoals weerbestendigheid, isolatie en inbraakwerendheid. Zo weet u als klant dat u investeert in kozijnen die lang meegaan en bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden.

Energiebesparing:

Kunststof kozijnen met het juiste keurmerk kunnen bijdragen aan energiebesparing. Ze bieden uitstekende isolatie-eigenschappen waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verhoogd comfortniveau binnenshuis.

Veiligheid:

Kozijnen met het juiste keurmerk zijn zo ontworpen dat ze inbraak werend zijn. Dit draagt bij aan de veiligheid van een woning. Ze bevatten vaak extra beveiligingsfuncties zoals meerpuntssluitingen en versterkte profielen. Hierdoor is het voor indringers moeilijker wordt om binnen te dringen.

keurmerken-kozijnen kwaliteit en duurzaamheid

De voordelen op een rij

Betrouwbaarheid

Door te kiezen voor een kozijnen-keurmerk kunt u erop vertrouwen dat u kiest voor een product van hoge kwaliteit. Keurmerken worden toegekend door onafhankelijke instanties die kozijnen uitvoerig hebben getest en beoordeeld.

Langdurige investering

Kunststof kozijnen met keurmerken gaan lang mee. Hierdoor kiest u voor een duurzame investering. Kunststof is bestand tegen verkleuring, rotting en andere vormen van slijtage, waardoor het weinig onderhoud vereist. Dit bespaart op lange termijn kosten en zorgt ervoor dat de kozijnen er jarenlang als nieuw uitzien.

Milieuvriendelijk

Kunststof kozijnen met een keurmerk zijn (vaak) gemaakt van gerecycled materiaal en ook recyclebaar. Hierdoor passen ze goed in een duurzame levensstijl.

Keurmerken hout: een overzicht voor bewuste kopers van houten kozijnen

Er zijn verschillende keurmerken voor hout die aangeven dat het hout op een duurzame en verantwoorde manier is geproduceerd. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste keurmerken:

  1. FSC (Forest Stewardship Council): Dit keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit bos met verantwoord bosbeheer. Het FSC-keurmerk wordt wereldwijd erkend als een betrouwbaar keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout.
  2. PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification): Het PEFC-keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos en dat het voldoet aan strikte eisen op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en economie.
  3. STIP- certificering: STIP is een keurmerk voor houtbedrijven die alleen verantwoord geproduceerd hout verkopen. Een zorgvuldig certificeringsproces en periodieke controles waarborgen de zekerheid van het keurmerk. STIP staat voor duurzaam bosbeheer en transparantie in de houtketen.
  4. KOMO: KOMO is een onafhankelijke stichting die objectieve kwaliteit van producten en diensten in de bouw- en infrasector waarborgt. Dit door middel van certificering. KOMO staat bekend om zijn vertrouwenwekkende duurzaamheid, innovatieve aanpak en effectieve kostenbesparingen. Voor houten kozijnen biedt KOMO-certificering zekerheid en kwaliteitsborging.

Bij de aankoop van houten kozijnen is het belangrijk om op keurmerken te letten. Hierdoor bent u er zeker van dat het hout afkomstig is uit ecologisch verantwoord bosbeheer. Zo voorkomt u schade aan het milieu en lokale gemeenschappen.

Keurmerken kunststof kozijnen: wat u moet weten

Kunststof kozijnen hebben verschillende keurmerken, afhankelijk van het land en de regio van productie en verkoop. Enkele veelvoorkomende Nederlandse keurmerken voor kunststof kozijnen zijn:

  • VKG-keurmerk: De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) garandeert dat kunststof kozijnen voldoen aan strenge eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Dit keurmerk wordt alleen toegekend aan bedrijven die voldoen aan de kwaliteitseisen van de VKG.
  • KOMO-keurmerk: Een KOMO-keurmerk wordt toegekend aan producten die voldoen aan de Nederlandse regelgeving en aanvullende kwaliteitseisen. Dit keurmerk is volledig onafhankelijk. Het keurmerk wordt toegekend door certificatie-instellingen die zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA).
  • SKG-keurmerk: Het SKG-keurmerk wordt toegekend aan kunststof kozijnen die zijn getest op inbraakwerendheid volgens Europese normen. Het keurmerk geeft aan in hoeverre het kozijn bestand is tegen verschillende inbraakmethoden en welke beveiligingsklasse het hang- en sluitwerk heeft. Er zijn drie beveiligingsklassen. Hoe hoger de beveiligingsklasse, hoe moeilijker het is om het kozijn open te breken en hoe meer bescherming het biedt tegen inbrekers.
  • Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW): Het PKVW-keurmerk wordt toegekend aan woningen en gebouwen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie. Kunststof kozijnen met dit keurmerk voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakwerendheid en kunnen bijdragen aan het voorkomen van inbraken.
  • CE-markering: De CE-markering is geen specifiek keurmerk voor kunststof kozijnen, maar geeft aan dat het product voldoet aan de Europese regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu. Een kunststof kozijn met CE-markering voldoet aan de Europese normen en mag worden verkocht binnen de Europese Unie.

Het is belangrijk om te controleren of de kunststof kozijnen die u wilt aanschaffen het juiste keurmerk hebben. Zo komt u erachter of ze voldoen aan uw specifieke eisen en wensen.

Alle keurmerken op een rijtje

Hieronder hebben we alle keurmerken voor u op een rij gezet. Bovendien kunt u meer informatie vinden door op een van de logo’s te klikken. Hiermee wordt u doorgestuurd naar de website van de desbetreffende organisatie.

Kies voor kozijnen met een keurmerk

Bij het aanvragen van een kozijnen offerte is het verstandig om te informeren naar kozijnen met een keurmerk. Zo weet u zeker dat u kiest voor kwaliteit en duurzaamheid. Het is echter ook belangrijk om zelf te controleren of de kozijnen daadwerkelijk met een keurmerk geleverd worden. Laat u hierover goed informeren door uw kozijnspecialist of aannemer.

Onze kozijnspecialisten werken met keurmerken. Hierdoor kunnen ze u dus uitstekend adviseren over welke kozijnen het beste passen bij uw woning en wensen. Vraag daarom gerust een offerte aan en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor uw woning.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X