Skip to main content
informatieprijzen

Kozijnen vervangen: waar u op moet letten

Wanneer u overweegt uw kozijnen te vervangen, is het belangrijk om de beste keuze te maken. Het vervangen van kozijnen kan een grote investering zijn, maar het brengt ook talloze voordelen met zich mee. Zo kan het gunstig zijn voor het verlagen van uw energierekening, maar draagt ook bij aan de uitstraling van uw woning.

In dit artikel bespreken we waar u op moet letten als u uw kozijnen wilt laten vervangen. Hiernaast geven we u graag advies zodat u de juiste beslissing kunt maken bij het kiezen van nieuwe kozijnen.

kozijnen-vervangen-woning

Kosten kozijnen vervangen

Over het algemeen liggen de kosten voor het vervangen van kozijnen en ramen tussen de € 750 en € 1.300 per m². De exacte prijs zal echter afhankelijk zijn van uw wensen en eisen.

Soort kozijn Gemiddelde prijzen per 1 m²
Kunststof € 750 - € 1.000
Hout € 850 - € 1.200
Aluminium € 850 - € 1.100
Staal € 900 - € 1.300

Bovenstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen. Prijzen zijn inclusief btw, montage en HR++ glas en afhankelijk van uw gekozen kozijnenleverancier.

Factoren die van invloed zijn op de kosten

Er zijn verschillende factoren die de kosten van het vervangen van uw kozijnen en ramen kunnen bepalen:

 • Materiaalsoort: Er zijn meerdere materialen waarvan kozijnen en ramen gemaakt kunnen worden. De prijs hiervan kan verschillen.
 • Afmetingen: Hoe groter de afmetingen van uw kozijnen en ramen, hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Aantal kozijnen en ramen: Hoe meer kozijnen en ramen u wilt laten vervangen, hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Type ramen: Als u kiest voor bijvoorbeeld draaikiepramen, dan zal dit meer kosten dan standaard ramen.
 • Glas: Er zijn verschillende soorten glas die u kunt kiezen. HR++ of triple glas kost meer dan standaard dubbel glas.

Wanneer moet u kozijnen vervangen?

Als eigenaar van een woning is het belangrijk om de staat van uw kozijnen in de gaten te houden. Versleten kozijnen kunnen niet alleen zorgen voor problemen met de veiligheid, maar ook voor temperatuurschommelingen en energieverspilling.

Er zijn verschillende tekens van slijtage waardoor u kunt merken dat uw kozijnen aan vervanging toe zijn. Enkele hiervan zijn:

 • Kromtrekken of draaien van het kozijn
 • Barsten of afbrokkelende verf
 • Hoge energierekeningen (vanwege tocht)
 • Moeite met openen of sluiten van ramen en deuren
 • Zichtbare rottende plekken

Als u een of meer van deze tekens ziet, is het tijd om te overwegen om uw kozijnen te vervangen.

Kozijn laten vervangen: waar moet u rekening mee houden?

Als u overweegt uw kozijnen te vervangen, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden.

Vergunningen

In Nederland heeft u voor het vervangen van ramen en deuren geen vergunning nodig zolang u hetzelfde formaat en stijl aanhoudt. Dit valt namelijk onder normaal onderhoudswerk. In andere gevallen kan een bouwvergunning vereist zijn. Dit geldt voornamelijk als u het uiterlijk van u raamwerken verandert. Het uiterlijk verandert bijvoorbeeld als er voor een andere raamindeling, andere afmetingen van profielen of een andere maat wordt gekozen. Het is belangrijk om dit van tevoren uit te zoeken, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Kijk hier voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2010/07/20/aanbrengen-of-veranderen-van-kozijnen-of-het-veranderen-van-gevels

Type glas

Bij het vervangen van kozijnen is het ook belangrijk om te kijken naar het type glas dat wordt gebruikt. Enkel glas is tegenwoordig verouderd en daarom minder geschikt. HR++ of zelfs triple glas wordt vaak aangeraden voor betere isolatie, geluidsisolatie en inbraakwerendheid.

Voordelen kozijnen vernieuwen

Als u besluit om uw kozijnen te vervangen, zijn er verschillende voordelen, waaronder:

 • Lagere energierekeningen door betere isolatie
 • Betere beveiliging van uw huis
 • Een esthetisch aantrekkelijkere woning
 • Toename van de waarde van uw woning

Nieuwe kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en materialen. Dit geeft u de mogelijkheid om de uitstraling en persoonlijkheid van uw woning te verbeteren.

Stappenplan: Vind de juiste kozijnenspecialist voor uw nieuwe kozijnen

Doe onderzoek naar keurmerken:
Controleer of uw kozijnenspecialist beschikt over relevante keurmerken die de kwaliteit van de kozijnen waarborgen.
Check specifiek naar keurmerken zoals het KOMO keurmerk, CE-markering, VKG keurmerk en FSC keurmerk. Keurmerken zijn afhankelijk van het materiaal van de soort kozijnen (bijvoorbeeld kunststof of hout).

 • KOMO keurmerk:
  Het KOMO keurmerk is een belangrijk keurmerk in de Nederlandse bouwwereld. Het geeft aan dat de kozijnen voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen.
 • CE-markering:
  Controleer of de kozijnen zijn voorzien van een CE-markering. Dit geeft aan dat de kozijnen zijn getest volgens de Europese richtlijnen.
 • VKG keurmerk:
  Het VKG keurmerk is specifiek voor kunststof kozijnen. Het waarborgt dat de kozijnen van goede kwaliteit zijn en vakkundig worden geplaatst. Het garandeert tevens een lange levensduur van 50 tot 75 jaar.
 • FSC keurmerk:
  Het FSC keurmerk geldt voor houten kozijnen en toont aan dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Het draagt hierdoor bij aan het behoud van bossen wereldwijd.

Let op kwalitatief hang- en sluitwerk:
Kies voor kozijnen met hoogwaardig hang- en sluitwerk om de kans op inbraken te verminderen. Let op het SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk, dat aangeeft hoe lang het hang- en sluitwerk vertraging biedt bij inbraakpogingen (bijvoorbeeld SKG1: 3 minuten vertraging).

Controleer de garantietermijn:
Let bij het verkrijgen van een offerte voor kozijnen altijd op of er een garantietermijn wordt vermeld. Vraag schriftelijk om een garantietermijn als deze niet expliciet in de offerte wordt genoemd. Zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden kunt voldoen, zoals bijvoorbeeld het onderhouden van de kozijnen en het laten plaatsen door een vakspecialist. Hiermee voorkom je problemen om eventueel aanspraak te kunnen maken op de garantie.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan

Bent u geïnteresseerd in het vervangen van uw kozijnen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze kozijnspecialisten hebben jarenlange ervaring in hun vakgebied. Bij ons kiest u dan ook voor kwaliteit.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan en ontdek de mogelijkheden voor uw woning. Onze kozijn experts helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Wacht niet langer en investeer vandaag nog in het comfort en de waarde van uw woning!

Veel gestelde vragen

Zijn er subsidies of beschikbaar voor kozijnvervanging?
Ja, er zijn subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. U kunt dan ook enkel in aanmerking komen voor subsidies als u HR++-glas of Triple glas laat aanbrengen in uw te vervangen kozijnen. Bekijk hier alle voorwaarden.

Kan ik mijn kozijnen zelf installeren of moet ik een professional inhuren?
Het is aan te raden om een professionele kozijnen installateur in te huren. Het vervangen van kozijnen kan een complexe klus zijn. Hiernaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kozijnen correct worden geïnstalleerd.

Hoe lang gaan nieuwe kozijnen mee?
De levensduur van kozijnen varieert afhankelijk van het gekozen materiaal en de kwaliteit van de installatie. Over het algemeen gaan ze tussen de 30 en 50 jaar mee.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X