Skip to main content
informatie

Renovatie kozijnen: Een slimme investering voor uw woning

Wanneer uw kozijnen toe zijn aan vervanging of als u uw woning een nieuw uiterlijk wilt geven, is het wellicht tijd om te overwegen om nieuwe kozijnen te installeren. Met renovatie-kozijnen kunt u zowel het uiterlijk als de functionaliteit van bestaande kozijnen verbeteren zonder de gehele structuur te vervangen.

Renovatie-kozijnen zijn aan te raden wanneer:

  1. Uw kozijnen leiden tot energieverlies en geluidsoverlast.
  2. U verlangt naar een volledig nieuwe uitstraling voor uw woning.
  3. Er sprake is van onherstelbare of structurele schade aan uw kozijnen.
  4. U de duurzaamheid van uw kozijnen op lange termijn wenst te verzekeren.
renovatie kozijnen - aluminium kozijn vervangen

Wat is een renovatiekozijn?

Een renovatiekozijn is speciaal ontworpen voor situaties waarin bestaande kozijnen moeten worden vervangen. Dit type kozijn kan worden toegepast bij het vervangen van houten, kunststof of aluminium kozijnen. Bij een kozijnvervanging in renovatieprojecten is meestal een renovatiesponning, ook wel een renovatiekozijn genoemd, nodig. Dit proces omvat het verwijderen van het oude kozijn en het plaatsen van een stelkozijn tegen de bestaande spouwlat. Hierdoor kan het nieuwe kozijn vanaf de buitenzijde in de bestaande muuropening worden geïnstalleerd.

Renovatiekozijnen worden op maat gemaakt en voldoen aan alle normen en eisen die gelden voor traditionele kozijnen. Materialen voor renovatiekozijnen variëren van (hard) hout tot aluminium en kunststof. Houten renovatiekozijnen bieden een authentieke uitstraling, zijn eenvoudig te repareren, gemakkelijk te schilderen en hebben een lange levensduur bij adequaat onderhoud.

Kortom, renovatiekozijnen zijn specifiek ontworpen voor renovatieprojecten, waardoor het mogelijk is om zowel het uiterlijk als de functionaliteit van bestaande kozijnen te verbeteren zonder de gehele structuur te vervangen.

Soorten renovatie-kozijnen

Verschillende typen renovatiekozijnen zijn beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken:

  • PVC: PVC is een kosteneffectieve en veelzijdige kunststof keuze. Het biedt de mogelijkheid om diverse raam- en deurontwerpen te realiseren. Dit materiaal is niet alleen betaalbaar, maar vergt ook minimaal onderhoud. Bovendien is PVC verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waardoor het zelfs de uitstraling van hout of aluminium kan nabootsen met behulp van structuurfolie.
  • Hout: Hout blijft een tijdloze favoriet voor zowel binnen- als buitenwerk. Natuurlijk hout heeft van nature goede isolerende eigenschappen. Er is een ruime keuze aan houtsoorten beschikbaar, elk met hun eigen unieke uitstraling en karakter.
  • Aluminium: Aluminium is een lichtgewicht en toch zeer sterke metalen optie. Het leent zich uitstekend voor het creëren van grote raampartijen met slanke profielen.
  • Staal: Staal is een luxueus, zij het prijzig materiaal waarmee u de karakteristieke elegante zwarte frames en decoratieve elementen kunt realiseren. Het wordt ook vaak gebruikt in industriële interieurs vanwege de stijlvolle uitstraling.

Voordelen van renovatie-kozijnen

Esthetische Vernieuwing

Het investeren in nieuwe kozijnen biedt u de gelegenheid om uw woning een frisse uitstraling te geven. Of u nu streeft naar een modernere of juist een rustieke woonstijl, de mogelijkheden zijn divers en veelzijdig.

Verbeterde Isolatie

Hoogwaardige nieuwe kozijnen leveren optimale thermische en akoestische isolatie. Dit resulteert in verminderd warmteverlies en minder hinder van omgevingsgeluiden, wat het wooncomfort verhoogt.

Toename van Woningwaarde

Door de verbeterde isolatiewaarden kan uw woning een hoger energielabel behalen. In combinatie met de vernieuwde esthetiek kan dit leiden tot aanzienlijke waardevermeerdering van uw vastgoed.

Duurzaamheid als Investering

Het aanschaffen van nieuwe ramen en deuren is een duurzame investering. De gebruikte materialen gaan vele decennia mee, zijn zeer robuust, corrosiebestendig en vereisen minimaal onderhoud. Dit vertaalt zich in een lange termijn voordeel voor uw woning.

Renovatie kozijnen kosten

Wat zijn de kosten voor het vernieuwen van de kozijnen in uw woning, zowel binnen als buiten? De prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het soort kozijnen, het gebruikte materiaal, de afmetingen, het glaswerk en de afwerkingsdetails.

Voor de installatie van nieuwe kozijnen kunt u rekening houden met de volgende prijsrichtlijnen:

Soort kozijn Gemiddelde prijzen per 1 m²
Kunststof € 725 - € 1.050
Hout € 800 - € 1.225
Aluminium € 825 - € 1.125
Staal € 900 - € 1.325

Bovenstaande prijzen zijn inclusief montage en glas. Om nauwkeurige prijzen te verkrijgen, wordt geadviseerd offertes aan te vragen bij meerdere lokale leveranciers en installateurs. Dit stelt u in staat om een precieze schatting te krijgen op basis van uw specifieke wensen en de actuele marktomstandigheden.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X