Skip to main content
informatie

Kozijnen onderhouden: tips voor het behoud van uw houten en kunststof kozijnen

Bent u op zoek naar tips voor het onderhouden van uw kozijnen? Of u nu houten of kunststof kozijnen heeft, het onderhoud ervan is essentieel om de lange levensduur van uw ramen en deuren te garanderen. In dit artikel zullen we ons richten op praktisch advies voor het onderhoud van uw kozijnen.

Kozijnen onderhoud kosten

Het onderhouden van uw kozijnen is essentieel voor de levensduur van uw ramen en deuren, maar wat zijn eigenlijk de kosten die daarmee gepaard gaan? Bij het bepalen van de prijs moet rekening worden gehouden met verschillende factoren:

 • Type kozijnen: Het soort materiaal waaruit uw kozijnen bestaan (bijvoorbeeld hout of kunststof) zal invloed hebben op de kostprijs.
 • Leeftijd: Oudere kozijnen zullen vaak meer reparaties nodig hebben dan nieuwere kozijnen.
 • Mate van schade: Wanneer uw kozijnen al beschadigd zijn, kan dit extra kosten met zich meebrengen.
 • Frequentie van onderhoud: Regelmatig onderhoud kan voorkomen dat uw kozijnen te ver achteruitgaan en zorgt daarmee voor lagere kosten op lange termijn.

Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs tussen 75 tot 150 euro voor kozijnen onderhoud door een professional. De precieze prijs zal dus afhangen van de bovengenoemde factoren en de omvang van het project.

Wanneer moet u kozijnen onderhouden?

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat uw kozijn dringend onderhoud nodig heeft:

 • Houtrot: kleine beschadigingen aan schilderwerk kunnen leiden tot nieuwe problemen zoals houtrot.
 • Slecht sluiten: wanneer raamkozijnen niet meer soepel open of dicht gaan kan dit wijzen op een probleem met het hang- en sluitwerk
 • Lekkage: wanneer er lekkages ontstaan bij raamdorpelstenen, kan hierbij water of vocht in het kozijn binnendringen.
kozijnen onderhouden kozijnplaza

Houten kozijnen onderhouden

Houten kozijnen geven een klassiek uiterlijk, maar vereisen meer onderhoud dan hun kunststof tegenhangers. Hier zijn onze tips om uw houten kozijnen in topconditie te houden.

Het belang van schilderen

Schilderen is de meest effectieve manier om het hout te beschermen tegen vocht en rotting. Zorg ervoor dat u uw kozijnen om de 3-5 jaar goed schuurt en schildert. Vermijd het schilderen bij hoge temperaturen en gebruik altijd hoogwaardige lakverf.

Reinigen en inspecteren

Regelmatig reinigen en inspecteren van uw kozijnen kan problemen vroegtijdig opsporen. Maak uw kozijnen minimaal 1 keer per jaar schoon met water en zeep (bijvoorbeeld groene zeep). Inspecteer de kitranden en controleer of ze nog wel soepel zijn. Gebruik hiervoor geen agressieve middelen zodat de verflaag niet wordt aangetast.

Reparatiewerkzaamheden

Als u beschadigingen aan uw kozijnen tegenkomt, repareer deze dan zo snel mogelijk. Het repareren van houtrot of kleine beschadigingen kan een relatief eenvoudige klus zijn met een goede reparatieset van een bouwmarkt.

Kunststof kozijnen onderhouden

Kunststof kozijnen zijn duurzamer en vereisen minder onderhoud dan houten kozijnen. Hier zijn onze tips om uw kunststof kozijnen in topconditie te houden.

Regulier reinigen

Wij adviseren om uw kunststof kozijnen elke 6 maanden schoon te maken met water en zeep. Gebruik geen agressieve middelen en spoel de kozijnen af zodat er geen zeepresten achterblijven.

Controleer de kitranden

Het is belangrijk om regelmatig de kitranden rondom uw kunststof kozijnen te controleren. Zorg ervoor dat er geen scheuren of barsten ontstaan zijn en dat de kitlaag nog soepel is. Wanneer u problemen constateert is het verstandig deze zo snel mogelijk te (laten) vervangen.

Vermijd warmtebronnen

Plaats geen warmtebronnen (zoals BBQ’s en heaters) tegen uw kunststof kozijnen aan. Dit kan resulteren in vervorming van het kozijnoppervlak waardoor er soms scheuren of bobbels kunnen ontstaan.

Tips voor algemeen kozijnonderhoud

 • Veeg en stofzuig regelmatig de randen en spleten van uw kozijnen.
 • Reinig de binnenkant van de ruiten met behulp van een glasreiniger en absorberend papier.
 • Gebruik geen hoge druk spuit bij het reinigen van uw ramen omdat dit de afdichting tussen kozijn en raam kan beschadigen.
 • Voorkom dat uw kozijnen te warm worden door luiken te sluiten bij intense hitte.

Door regelmatig onderhoud kunt u er voor zorgen dat uw kozijnen lang meegaan en u hier nog vele jaren van kunt genieten. Volg onze tips om uw kozijnen in topconditie te houden. Mocht u toch voor een reparatie staan, onthoud dan dat beschadigde onderdelen het best zo snel mogelijk gerepareerd kunnen worden.

Wanneer moet u een professional inhuren?

Er zijn meerdere redenen waarom u het best een expert inhuurt voor reparaties:

 • Ernstige beschadigingen: grote scheuren die zorgen voor instabiliteit van het kozijn kan je beter door professionals laten oplossen.
 • Tijd/gebrek aan ervaring: Als jijzelf niet bekwaam bent om deze taak uit te voeren, is het de moeite waard om een professional in te huren om te garanderen dat elke klus goed wordt uitgevoerd.

Ga nu aan de slag met Kozijnplaza

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw kozijnen? Of heeft u nieuwe kozijnen nodig voor uw woning of bedrijfspand? Bij Kozijnplaza kunt u terecht voor zowel houten als kunststof kozijnen op maat. Vraag vrijblijvend een offerte aan en krijg persoonlijk advies van onze specialisten.

Kozijnen offerte aanvragen: bespaar tot wel 40% in slechts twee minuten

X